Het nieuwe werken

logo het nieuwe werken

De Gooi- en Eemlander 2 juni 2023

Rodney Brouwer weet het zeker: ‘traditioneel pensioneren’ maakt plaats voor ‘trots blijven werken’.

‘Waarom zou je stoppen? Werken houdt je fit!’

Het pensioen is achterhaald. Zestig is het nieuwe veertig. Werken houdt je fit. Waardering en leuk werk doen is belangrijker dan de maximale beloning. Het zijn  enkele overtuigingen van de Rodney Brouwer (53). De Hilversummer is gestart met zijn bedrijf Hetnieuwewerken.nl, een platform voor vitale, leergierige  senioren die aan het werk willen én bedrijven die de meerwaarde zien van de oudere arbeidskracht. Zijn eerste focus: horecamedewerkers en hoveniers.

Hoe lang moet jij nog werken? Als er iets is waar Rodney Brouwer helemaal niets mee kan, dan is het wel die vraag. “Ik ben ervan overtuigd dat we een heel andere fase ingaan, een tijd waarin pensioneren behoorlijk traditioneel is en steeds meer senioren met trots willen blijven werken. Logisch, want uit alle onderzoeken blijkt dat werken je fit en vitaal houdt. Als je werk doet dat je leuk vindt, is dit goed voor je algehele welzijn.”

Het is een overtuiging die hij al veel langer heeft. Maar er is meer. Als HR-specialist met een obsessie voor cijfers, heeft hij de arbeidsmarkt de laatste jaren in razend tempo zien veranderen. Nu de personeelstekorten in tal van sectoren historisch hoog zijn weet hij zeker dat het tijd is om zijn kijk op werken breed te delen en zo de almaar groeiende groep 60-plussers te verleiden langer aan het werk te blijven, of weer aan het werk te krijgen. Brouwer: “Maar wel op hún voorwaarden. Dat wil zeggen: flexibel met alle ruimte om dingen te doen die ze leuk vinden. Dat kan omdat ik me met Hetnieuwewerken.nl richt op de groep senioren bij wie het in de eerste plaats niet gaat om een vaste baan of de hoogste beloning. Het gaat om flexibiliteit en waardering. Natuurlijk, ze willen – en ontvangen – best een mooi uurtarief, maar het is niet de drijvende factor.”

“De groep gepensioneerden is groot, zo rond de 3 miljoen mensen, beetje afhankelijk van vanaf welk moment je telt. Daar komt de komende jaren nog eens een miljoen bij. Een deel van die groep is echt aan hun pensioen toe, kijkt er allang naar uit, heeft plannetjes, gaat van alles doen behalve werken. Maar een groot deel van die groep wil nog wel werken, want die vindt pensioneren maar ouderwets. Er zijn natuurlijk ook senioren die moeten blijven werken omdat er niet genoeg is gespaard. Als men echt een vast inkomen zoekt raad ik aan naar een regulier uitzendbureau voor senioren te gaan. Ik focus me op de groep voor wie geld eigenlijk bijzaak is, de mensen die willen blijven werken omdat ze zich realiseren dat werken goed is voor hun ontwikkeling. Mensen die begrijpen dat het gezond is om mee te blijven doen. Ze blijven daardoor vitaler. Deze senioren hebben ook uitgesproken wensen, willen graag blijven werken, maar wel op hun voorwaarden. Dat houdt in: flexibiliteit met ruimte voor leuke dingen. Het gaat ze meer om de waardering en blijven meedoen. Het zijn ook nieuwsgierige senioren, bereid om zich te blijven ontwikkelen, te blijven leren. Met die groep ga ik aan de slag. Als helder is wat de wensen zijn, wat hun motivatie is zet ik ze in een pool, en kan ik ze met een gerust hart naar een bedrijf sturen. Ik heb een innovatieve tool ontwikkeld om ze te helpen ontdekken welk soort werk goed bij ze past. En ook een tool om ze telkens goed voor te bereiden op de klus die ze gaan doen.”

Wat is de achtergrond van de senioren die u zoekt?

“Ik heb nu bij de opstart van mijn bedrijf gekozen voor twee specifieke branches: de horeca en de hoveniers in de omgeving van Hilversum. Later zal ik dat uitbreiden met andere sectoren zoals retail en wellicht ook onderwijs en zorg, waar natuurlijk gigantische tekorten zijn. Wil overigens niet zeggen dat ik mensen die zich nu aanmelden met een andere achtergrond niet help.”

senior aan het werk op zzp basis

Is er een leeftijdsgrens?

“Nee juist niet. Mijn oudste aanmelding is 77, de jongste 46. Maar gemiddeld ligt het rond de 62.  Stuk voor stuk mensen die al een tijd om wat voor reden dan ook niet hebben gewerkt, of mensen die net met pensioen zijn, of in de gelegenheid zijn nu te kiezen voor een totaal andere carrière. Laatst was ik bij het Bonte Paard in Laren en daar werd een feestje gegeven. Het bleek om iemand van 69 jaar te gaan die net meester in de rechten was geworden. Geweldig voorbeeld van iemand die het werken op latere leeftijd gewoon nog een heel andere invulling wil geven.”

Zestig is in uw optiek het nieuwe veertig.

“Ja, zestigers van nu zijn vaak nog zo ontzettend vitaal. Natuurlijk komt er voor iedereen ooit een moment dat je het werken niet meer aankunt. Maar tot die tijd is het juist heel erg leuk om te blijven werken. Stel je voor, je zit in een appgroep van Hetnieuwewerken.nl en dan komt er een vraag binnen: kun je morgen komen werken? Nou, dan kijk je even of het past in je agenda, misschien moet je net die dag op de kleinkinderen passen, ofzo. Dan geef je aan: morgen lukt niet, maar overmorgen kan ik wel. Dat gevoel, dat je nodig bent, dat je meedoet. Dat is toch geweldig! Zo kun je ook als je wat ouder bent een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Zonder stress. Het is in mijn ogen zo achterhaald dat je op één aangewezen moment ineens moet stoppen met werken. Stoppen kan in fases gaan, stap voor stap. Lijkt me ook veel gezonder dan ineens een punt zetten. Veel mensen denken dat je hersenen aftakelen als je ouder wordt. Klopt misschien, als je niets nieuws doet. Maar als je nieuwe dingen blijft leren, nieuwe mensen blijft ontmoeten, kijk dan eens wat er met je gebeurt. Dat maakt endorfine los, een stofje dat we allemaal nodig hebben om vitaal te blijven.”

Mooi, maar hoe kijkt de werkgever tegen de oudere werknemer aan?

“Ik help allereerst mijn senioren om ZZP’er te worden. Dat klinkt spannend, maar dat stelt niks voor. Alles wat daarbij komt kijken – administratie, verzekeringen, urenvalidatie, facturering – wordt geregeld. Van solliciteren is geen sprake. Dat is voor senioren namelijk een enorme drempel, bovendien ervaren ze het meestal als behoorlijk kansloos. Het inzetten van ZZP’ers is aantrekkelijk voor werkgevers omdat er dan geen risico is op doorbetaling bij ziekte. Zo creëer je voor beide partijen flexibiliteit. Ik werk volgens het Markplaats-concept: een platform waar vraag en aanbod samenkomt. Er hangt ook een beoordelingssysteem aan, zoals bij Markplaats.nl of Bol.com. Dus bedrijven én ZZP’ers kunnen een review achterlaten. Heel transparant. Dat is even wennen, zeker voor senioren. Maar op vele andere plekken en landen is dit heel gewoon. Het is de toekomst van het nieuwe werken.”

ZZP’ers verdienen vaak meer dan mensen die in vaste dienst zijn. Dat kan tot scheve ogen leiden op de werkvloer.

“Ik krijg dat vaak voor de voeten geworpen. Ik snap de frustratie als er op grote schaal voor dikke vergoedingen ZZP’ers worden ingehuurd, maar dat speelt hier helemaal niet. Senioren die zich aanmelden bij Hetnieuwewerken.nl willen niet het onderste uit de kan, heel anders dan jonge ZZP’ers. Sterker: ik coach mijn senioren en ik zeg wel eens tegen ze dat 15 euro per uur wel erg weinig is. Maar goed, het is iets tussen hen en de opdrachtgever. Ze kunnen het gewoon ontdekken en altijd bijstellen. Nogmaals, als je een heel gezin moet onderhouden, dan is Hetnieuwewerken.nl niet de beste optie, dan is een regulier uitzendbureau veel passender.”

Hetnieuwewerken.nl

Hetnieuwewerken.nl is een platform voor vitale, leergierige senioren die op flexibele basis aan het werk willen. Initiator is de Hilversummer Rodney Brouwer. Meer informatie en achtergronden voor senioren en bedrijven zijn te vinden via de website hetnieuwewerken.nl.

MODERNE SENIOR

Meld je nu gratis aan en ervaar de voordelen van werken op jouw voorwaarden. We kijken er naar uit je te ontmoeten.

MODERN BEDRIJF

Meld uw opdrachten hier aan en ervaar de voordelen van hetnieuwewerken.nl. We kijken ernaar uit u te ontmoeten.