GOOI EN EEMBODE – 17 augustus 2023 – Nederland vergrijst en kampt met grote tekorten op de arbeidsmarkt. En dat terwijl bijna de helft van de senioren momenteel niet werkt. Dat moet anders, vindt de Hilversumse fiscalist Rodney Brouwer. Met zijn onlangs gelanceerde platform wil hij een brug bouwen tussen werkgevers en ouderen en zodoende ‘een bijdrage leveren aan deze maatschappelijke ontwikkeling’.
De focus ligt daarbij op horeca- en cateringmedewerkers en hoveniers, zegt de nu 53-jarige Brouwer in zijn kantoor in de wijk Trompenberg. De Hilversummer vertelt dat hij bijna zijn hele leven werkzaam was in de wereld van Human Resources (personeelszaken) en dan vooral de ‘harde kant’. Getallen dus. En arbeidsvoorwaarden. “En ik wilde altijd al een organisatie starten die maatschappelijk relevant is”, vertelt hij.
Begin dit jaar zette Brouwer de stap. Aanvankelijk dacht hij iets te kunnen betekenen voor vluchtelingen of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Een groep die alleen maar groter wordt. “Over tien jaar is bijna de helft van de beroepsbevolking ouder dan 55 jaar. Die mensen hebben steeds meer moeite om in het arbeidsproces te blijven of te komen. De verhalen zijn soms schrijnend. En ik heb een obsessie voor vitaliteit. Het is belangrijk dat mensen actief blijven en zo een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.”
‘Deze mensen willen echt nog wel actief blijven, maar hebben wel hun wensen’
Het probleem is vaak dat werkgevers terughoudend zijn bij het aannemen van senioren vanwege de vermeende risico’s die zij met zich mee zouden brengen. Senioren zijn het vaak zat om vaak om vage redenen afgewezen te worden bij sollicitaties terwijl ze nog zoveel te bieden hebben, vervolgt Brouwer. “Deze mensen willen echt nog wel actief blijven, maar hebben wel hun wensen. Zij staan zeer open voor flexibel werk, waarbij zij betrouwbare arbeid kunnen leveren en toch ruimte houden voor kleinkinderen, hobby’s en andere activiteiten.”
De Hilversummer ziet dat het traditionele pensioneren steeds meer plaatsmaakt voor senioren die (trots) blijven werken. Met zijn in maart gelanceerde website Het Nieuwe Werken richt zich hij met name op de mensen die wat willen bijverdienen in de horeca, catering of als hovenier. Hij zegt niemand uit te sluiten, maar stelt ook dat de mensen die nog echt moeten werken om de rekeningen te kunnen betalen misschien beter af zijn bij een arbeidsbureau.
Wanneer mensen zich aanmelden, volgt een gesprek en wordt gezocht naar de mogelijkheden. Uiteindelijk moet, zoals Brouwer verwoordt, ‘het balletje gaan rollen’. “Ik zorg ervoor dat we de mensen selecteren. We geven hen ook een opleiding. En daar zitten mensen tussen met ervaring, maar ook mensen die nieuwe dingen willen proberen. We bieden hen op een interactieve manier, via AI (artificiële intelligentie, red) training aan, zodat zij voorbereid op het werk verschijnen en enigszins beslagen ten ijs komen.”
Aanvankelijk kreeg de Hilversummer pakweg twee of drie aanmeldingen vanuit het hele land per week, maar inmiddels focust hij zich vooral op de mensen uit Hilversum en omgeving. In deze regio ligt immers zijn netwerk. Inmiddels is de belangstelling vanuit de senioren – met inmiddels 150 aanmeldingen – flink toegenomen. “Ik krijg er nu elke dag vier of vijf. Het gaat hard. De gemiddelde leeftijd is 62 jaar, maar ik heb ook al iemand van 79.”
De bijzondere aanpak die Het Nieuwe Werken biedt zit hem in de afspraken. Senioren worden ingezet als zzp-er, zodat het voor beide partijen flexibel en duidelijk is. Als zzp’er hebben senioren de vrijheid om te werken op hun eigen voorwaarden, terwijl bedrijven kunnen profiteren van de kennis, ervaring en flexibiliteit van deze senioren.
Het platform biedt de mogelijkheid om in een pool geplaatst te worden zodat de senioren extra betrouwbaar zijn voor de opdrachtgever en toch flexibel zijn. “Als je een keer moet afzeggen kan iemand anders in de pool inspringen”, aldus Brouwer. “Een grote groep horecaondernemers is geïnteresseerd, maar zij moeten het gevoel hebben dat zij ieder moment iemand kunnen inschakelen.”
Brouwer beseft dat zijn platform tijd nodig heeft om tot een ‘maatschappelijke beweging’ – dat is het uiteindelijke doel – te komen. Dat ouderen trots zijn om te blijven werken en op de bedrijfsvloer zodoende een goede mix kan ontstaan van jong en oud. “Een groeiend deel van de senioren wil blijven werken, ook om een bijdrage te kunnen leveren. En ja, ook is er een groep met schaamte. Die mensen denken dat wanneer zij blijven werken anderen mensen dan denken dat dit moet. Ik had laatst weer een man die heel gemotiveerd was en vitaal genoeg om het aan te kunnen. Die twijfelt gewoon over wat zijn omgeving ervan zal vinden.”
Daarom heet het ook Het Nieuwe Werken, vervolgt de Hilversummer. “Je kunt het zien als een soort hobby, als betaald vrijwilligerswerk”, geeft hij aan. En ja, er zijn mensen die het spannend vinden om als ZZP-er aan de slag te gaan, maar zij worden daarbij begeleid. Er komen ook online infosessies over ZZP-er zijn, waarvoor mensen zich kunnen inschrijven.”
Van ieder uur dat een senior bij een bedrijf werkt, krijgt Brouwer 3 euro. Dat bedrag wordt betaald door de werkgever. Op dit moment zijn er zeven senioren aan het werk, zegt de Hilversummer: administratief ondersteunend, in de horeca, de catering, als hovenier en in de financiële wereld. “Ook vanuit de horeca zijn er flink wat bedrijven met interesse. Maar ik wil vooral klein beginnen en vooral ook het model bewijzen. Nu de beschikbare pool van talent met meer dan 150 aanmeldingen zo sterkt groeit, durven we actiever bedrijven te benaderen en is het vooral zaak dat bedrijven het succesvol uitproberen. Daardoor groeien zowel het aantal beschikbare opdrachten als de pool van talent telkens verder. . Ook vanuit de hovenierswereld is er interesse. Hartstikke fijn voor mensen met groene vingers die op dat vlak wat bij willen leren. Daar zitten ook echt leuke opdrachten tussen. Soms denk ik ook weleens: ‘Dat zou ik zelf wel willen doen’.”